Wanneer is het tijd om een virtueel assistent in te schakelen?

Dit hangt af van meerdere factoren. Een daarvan is de groeifase waarin jouw bedrijf zich bevindt

Als eigenaar van een bedrijf moet je op verschillende taken tegelijkertijd letten. Naast het ontwikkelen van een product of dienst en het vinden van klanten, moet je ook steeds meer processen opstarten en informatie vastleggen. Dit alles om de omzet van je bedrijf te laten groeien.

Welke groeifases zijn er?

Wanneer is het tijd om een VA in te schakelen? Dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Een van die factoren is de groeifase waarin jouw bedrijf zich bevindt. Een bedrijf kan verschillende groeifases doormaken, afhankelijk van de grootte, sector en strategie. Over het algemeen kunnen de groeifases van een bedrijf als volgt worden ingedeeld:

  1. Start-up fase: Dit is de beginfase waarin je bedrijf wordt opgericht. In deze fase wordt er vaak nog geen winst gemaakt en ligt de focus op het ontwikkelen van een product of dienst en het vinden van klanten.
  2. Organisatie fase: Om verder te groeien is meer organisatie nodig. Als ondernemer moet je steeds meer processen opstarten en informatie vastleggen. Je doet dit vaak nog als een neventaak, omdat je enorm druk bent met de operationele taken.
  3. Management- & delegeer fase – In deze fase begint je bedrijf te groeien en neemt de omzet toe. Je begint winst te maken en investeert in het uitbreiden van het personeelsbestand of een flexibele schil met freelancers/VA’s.
  4. Volwassenheid fase – In deze fase is je bedrijf gevestigd en is het winstgevend. Je investeert in het verbeteren van de producten en diensten en kijkt naar nieuwe markten en uitbreiding.
  5. Optimalisatie fase – In deze fase wordt het werk van de verschillende afdelingen/teamleden meer op elkaar afgestemd en overkoepelend gepland. De complexiteit neemt nog verder toe en procedures en regels zijn nodig om alles in goede banen te leiden. De standaardisatie uit deze fase is gericht op schaalbaarheid. Je hangt als een helikopter boven de organisatie en kijkt waar wat nog gedaan kan worden.
  6. Multiply fase- In de laatste fase is verdere groei alleen mogelijk door nieuw ondernemerschap en externe samenwerking met andere bedrijven.

Om verder te groeien, is meer organisatie nodig. Als ondernemer moet je steeds meer processen opstarten en informatie vastleggen. Tijdens de management- & delegeer fase begint je bedrijf te groeien en neemt de omzet toe. Je begint winst te maken en investeert in het uitbreiden van het personeelsbestand of een flexibele schil met freelancers/VA’s. Op dit punt is het misschien tijd om na te denken over het inschakelen van een virtueel assistent.

Een virtueel assistent kan je helpen om de operationele taken te delegeren en je te concentreren op de groei van je bedrijf. Een virtueel assistent kan taken uitvoeren zoals het beantwoorden van e-mails, het plannen van afspraken en het bijhouden van socialmedia-accounts. Hierdoor houd je meer tijd over om je te concentreren op de ontwikkeling van je bedrijf.

De voordelen van het inschakelen van een virtueel assistent tijdens de management- & delegeer fase

In de management- & delegeer fase begint je bedrijf te groeien en neemt de omzet toe. Dit is het moment waarop het inschakelen van een virtueel assistent (VA) erg interessant kan zijn. Een VA kan namelijk veel taken van je overnemen, waardoor jij je kunt richten op de kerntaken van je bedrijf en de groei daarvan. Bovendien biedt een VA flexibiliteit en schaalbaarheid. Als je bedrijf nog verder groeit, kan de VA bijvoorbeeld meer taken op zich nemen of kan er een tweede VA worden ingeschakeld. Door het inschakelen van een VA creëer je dus niet alleen meer tijd voor jezelf, maar zorg je er ook voor dat je bedrijf kan meegroeien met de toenemende vraag.

Conclusie

Als je je in de management- & delegeer fase bevindt en je bedrijf begint te groeien, is het tijd om na te denken over het inhuren van een virtueel assistent. Een VA kan je helpen bij het delegeren van operationele taken en je concentreren op de groei van je bedrijf. Bevind jij je in deze groeifase met je onderneming en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij groeien graag met je mee!

Deel dit artikel