Waarom stel je jouw financiële administratie steeds uit?

En hoe dit uitstelgedrag te voorkomen

Als ondernemers staan we voor talloze uitdagingen en verantwoordelijkheden. Het bijhouden van de financiële administratie is er daar een van. Toch is het verrassend hoe vaak deze belangrijke taak wordt uitgesteld. In deze blog gaan we de redenen verkennen waarom ondernemers vaak hun financiële administratie uitstellen en hoe dit uitstelgedrag voorkomen kan worden.

Redenen voor uitstelgedrag

Laten we eerst uiteenzetten waarom de financiële administratie vaak wordt uitgesteld:

  1. Tijdsgebrek en prioriteiten stellen: Ondernemers hebben vaak een overvolle agenda met dagelijkse taken en lopende projecten. De financiële administratie wordt dan gezien als een tijdrovende klus die gemakkelijk kan worden uitgesteld.
  2. Complexiteit en gebrek aan expertise: Voor sommige ondernemers kan financiële administratie complex en zelf een beetje intimiderend zijn. Vooral als ze geen achtergrond hebben in boekhouding. Dit kan resulteren in uitstelgedrag, omdat ze niet weten waar te beginnen.
  3. Ontwijkend gedrag: Soms wordt de financiële administratie uitgesteld als een vorm van ontwijkend gedrag. Ondernemers kunnen bang zijn om hun financiële situatie onder ogen te zien, vooral als het niet goed gaat.
  4. Gebrek aan organisatie: Slechte organisatie kan leiden tot uitstelgedrag. Als documenten en gegevens niet gemakkelijk toegankelijk zijn, kan de administratie een blok een je been worden.

Hoe dit uitstelgedrag te voorkomen

Gelukkig zijn er effectieve manieren om het uitstellen van je financiële administratie te voorkomen:

  1. Stel duidelijke doelen en deadlines: Definieer specifieke doelen voor het bijhouden van de financiële administratie en stel realistische deadlines. Dit creëert een gevoel van urgentie.
  2. Automatiseer en vereenvoudig: Maak gebruik van boekhoudsoftware en apps om de financiële administratie te automatiseren en te vereenvoudigen. Dit bespaart tijd en minimaliseert fouten.
  3. Besteed uit: Overweeg het inhuren van een boekhouder of accountant om de administratieve last te verlichten. Dit zorgt voor nauwkeurigheid en geeft je meer tijd voor andere bedrijfsaspecten.
  4. Maak het een routine: Plan regelmatige vaste tijden in je agenda voor de financiële administratie. Dit helpt om het een gewoonte te maken en te voorkomen dat het wordt uitgesteld.
  5. Begrijp het belang: Realiseer je dat een up-to-date financiële administratie cruciaal is voor het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen.
  6. Houd het overzichtelijk: Organiseer je financiële documenten en gegevens op een systematische manier, bijvoorbeeld met behulp van mappen en labels. Dit maakt het gemakkelijker om te beginnen.

Het uitstellen van je financiële administratie kan op de lange termijn tot problemen en gemiste kansen leiden. Door je administratie serieus te nemen, hou je overzicht en kun je ervoor zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft. Hiermee bespaar je jezelf veel stress en misschien wel financiële problemen.

Dus, zet je uitstelgedrag opzij en breng je financiële administratie in orde! Dit geeft je rust, overzicht en maakt het makkelijker om financiële beslissingen te maken.

Deel dit artikel