Hashtags, waarom en hoe?

De hashtag; waarom wordt het gebruikt en wat is het nut ervan?

Een succesvol Instagramaccount valt of staat met de inzet van de juiste hashtags. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

Om te beginnen; wat is een hashtag? Een hashtag oftewel # wordt opgevolgd door een woord of woorden zonder spatie(s). Deze woorden beschrijven onder andere de inhoud of je doelgroep en kunnen door gebruikers van social media gevolgd worden. Zo kun je zoeken op bepaalde hashtags en komt jouw post die voorzien is van deze hashtag naar boven. Het inzetten van de juiste hashtags zal dus meer bereik onder jouw doelgroep opleveren.

Waar begin je?

Je begint met het bepalen van de juiste hashtags door in de zoekbalk van Instagram je hashtag in te tikken. Wordt jouw hashtag heel erg veel gebruikt, lees > 1.000.000 keer, dan zal je bericht zeer snel onder sneeuwen. Wordt je hashtag veel minder gebruikt dan zal jouw bericht langer bovenaan staan en dus meer kans hebben om bij je doelgroep onder de aandacht te komen.

Tips voor een goede inzet van hashtags

  1. Zorg voor afwisseling
    Gebruik niet altijd dezelfde hashtags, wissel zo nu en dan een beetje af. Niet dat je bij iedere post al je hashtags moet afwisselen, maar wissel er een paar.
  2. Gebruik voldoende hashtags
    Je kunt op Instagram 30 hashtags gebruiken. Wij zijn echter van mening dat overdaad schaadt. Beperk jezelf tot een stuk of 10 hashtags die er echt toe doen. Zo kun je 1 branded hashtag voor je bedrijf gebruiken, zoals wij #vaburo onder iedere post gebruiken, dit is onze unieke hashtag. Daarnaast kun je kiezen voor populaire grote hashtags, middelgrote hashtags, kleine hashtags en niche hashtags. Deze indeling komt voort uit het aantal keer dat een hashtag in een post is gebruikt.
  3. Laat leestekens en spaties achterwege
    Wanneer je een hashtag voorziet van een leesteken of spatie zal deze niet werken.
  4. Gebruik de juiste plaats voor je hashtagsZet de hashtags onder aan je bericht en niet in de comments. Voor het beste resultaat kun je tussen je bericht en de hashtags een aantal witregels plaatsen. Wij gebruiken er altijd 4.

Heb je na het lezen van deze post nog vragen, tips of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit artikel